Scholen

Voor de makers van de toekomst

De Jonge Onderzoekers Nijmegen richt zich al bijna 50 jaar op technische activiteiten en op techniekonderwijs voor groep 1 t/m 8 van het PO.

Voor wie

Technologie is booming. Techniek is inmiddels zelfs een verplicht onderdeel van het lesprogramma in het basisonderwijs. Hoe pak je dit als school praktisch aan? Hoe zorg je voor geschikte ruimtes, een passende invulling van de lessen, docenten met technische kennis en ‘handjes’ om tijdens de lessen te assisteren?

Heb je dit soort vragen? Dan kunnen De Jonge Onderzoekers Nijmegen helpen. Wij beschikken over:

  • Technieklokalen met professioneel gereedschap en materialen

  • Enthousiaste begeleiders

  • Veel kennis en ervaring

  • Een uitdagend aanbod van werkstukjes op verschillende niveaus die aansluiten op de kerndoelen 42, 44 en 45 van het SLO

  • Een aanbod dat aansluit bij de methode van Onderzoekend en Ontwerpend Leren 

We richten ons op leerlingen uit het basisonderwijs van groep 1 tot en met 8. Bij aanbod zie je wat we standaard in ons pakket hebben. Op verzoek kunnen we ook een programma op maat samenstellen. Als uw school zelf beschikt over een technieklokaal kunnen we ideeën voor werkstukjes en werkbeschrijvingen aanleveren. Eventueel met begeleiding van DJON.

Praktische informatie

AgendaWij ontvangen scholen op dinsdag-woensdag- en donderdagochtend.
De agenda vind je hier. Let op , we kunnen  door beperkte ruimte maximaal 30 kinderen tegelijk ontvangen.
WaarDe technieklessen vinden plaats in ons Maaklab aan de derde van Hezewijkstraat 2a, 6542 JP Nijmegen (bij wijkcentrum Villa Nova).
VervoerEr is voldoende parkeergelegenheid in de buurt. De bus stopt aan de Graafseweg. Voor scholen die er gebruik van mogen maken kunnen de kunstbus inzetten voor een bezoek aan ons. Of boek hier een ritje met de zonnetrein.
TijdenDe les is van 9.30-11.30 uur. Tussendoor is er een kleine pauze waarin de kinderen hun eigen drinken en fruit kunnen nuttigen. Als het weer het toe laat kunnen ze ook even naar buiten. Houdt rekening met uitloop tot 11:45 uur.
OnderwijsvormenAlles is in overleg mogelijk: We hebben een paar standaard onderwijsvormen, bijvoorbeeld: 3 onderwerpen met groepjes van maximaal 10 leerlingen. Of een klassikaal onderwerp wat we in carrousel aan kunnen bieden, of een klassikale ontdek-/ontwerples. Ontwerplessen gaan gepaard met voorbereiding op school.
Voorbereiding leerkrachtVan te voren vinden we het fijn als je de groep al hebt opgedeeld in 3 gelijke groepen + namenlijst, zodat we direct aan de slag kunnen. We stellen ouderhulp zeer op prijs , liefst  1 a 2 ouders per 10 leerlingen.
WerkstukjesUiteraard mogen de leerlingen hun zelfgemaakte werkstukje mee naar huis nemen. Let er even op dat losse onderdelen (bv magneten of batterijen) goed opgeborgen worden.
KostenVoor de kosten zie onze prijslijst. Eventuele batterijen worden apart in rekening gebracht. Een gepland bezoek kan 6 weken tevoren in overleg verzet worden, daarna is het definitief en is betaling vereist. Bij “‘no show”‘ wordt de helft van het verschuldigde bedrag in rekening gebracht.
 

Groep 1 & 2

Met wat extra hulp kunnen ook de allerjongsten aan de slag met echt gereedschap bij DJON ...

Groep 3 & 4

Bij de lessen voor groep 3 en 4 maken we bij De Jonge Onderzoekers onderscheid tussen verschillende rollen: De Maker, De Ontdekker en De Uitvinder. ...

Groep 5 & 6

Bij de lessen voor groep 5 & 6 onderscheiden we bij DJON verschillende rollen: De Maker, De Ontdekker, De Uitvinder en De Programmeur. ...

Groep 7 & 8

Bij de lessen voor groep 7 & 8 onderscheiden we bij DJON verschillende rollen: De Maker, De Ontdekker, De Uitvinder en De Programmeur. ...

Internationale schakelklas

Voor jongeren (12-18 jaar) die in de Internationale Schakelklas zitten heeft DJON een speciaal programma ontwikkeld ...

Plusklassen

Voor plusklassen heeft DJON lessen ontwikkeld die dieper ingaan op natuurkundige principes en de kinderen gaan meer probleemoplossend aan de slag. ...