En dat willen we iedereen laten weten! Oud-leden, oud-vrijwilligers en andere relaties: meld je aan en vier samen met ons het 50-jarig bestaan van DJON!
Zondag 1 september 2024: Open Dag Extra, waar leden en alle kinderen met interesse in techniek kwamen kijken wat je bij DJON kan doen. Voor de kinderen was er een Petfles-Raketten-Wedstrijd met medewerking van Klaas (Kan Alles) van Kruistum! Een fotoverslag van deze dag is te hier te zien.
Zondag 13 oktober 2024: Speciaal voor (oud-)leden, (oud-)vrijwilligers en andere betrokkenen houden we een feestelijke bijeenkomst waarbij we terugkijken op 50 jaar DJON en TCCN. Van 13u tot 17u in Wijkcentrum Villa Nova in Nijmegen. Aanmelden kan hier. De Burgemeester komt op bezoek ! het conceptprogramma is :
13:00 inloop met Koffie en lekkers
13:30 Sprekers: Burgemeester Bruls en huidige voorzitter Jan Willem Lackamp
14:00 Hoe goed ken jij DJON? Kahoot Quizz in teams van 3 personen.
14:30 In 3 groepen doen we 3 activiteiten van 30 minuten, Workshop/Film/Fototentoonstelling
16:00 Borrel
17:00 Formeel einde van de bijeenkomst
Om alvast in de stemming te komen kun je hier een korte foto-impressie bekijken van 50 jaar De Jonge Onderzoekers Nijmegen. Heb je zelf nog foto’s van toen? Deel ze met ons via onderstaande knop!
45 jaar, oud-lid
Hoe oud was je toen je bij de DJON ging?
Ik denk dat ik een jaar of 9 was.
Waarom ging je bij DJO?
Ik hield van wetenschap en uitvinden, altijd fascinerend gevonden, die dingen.
Hoe lang heb je erbij gezeten?
2-3 jaar denk ik.
Wat vond je het leukst/spannendst?
Elektronische circuits maken.
Je beste herinnering?
Dat we een op afstand bestuurbare robot gebouwd hebben. Maar ook de eerste aanrakingen met echte computers en programmeren toen (eind jaren tachtig, dat was wel wat anders dan nu!).
Hoe moet DJO in de toekomst worden, wat zou jij doen als je het voor het zeggen hebt?
Vooral uitdagend materiaal beschikbaar houden voor kinderen die dat willen, sommige kunnen heel wat meer aan dan ik tegenwoordig aangeboden zie op deze leeftijd. Kinderen kunnen vaak veel meer dan je denkt
Hoe zou je DJO bij vrijwilligers/kinderen aanbevelen?
Vrijwilligers: je beïnvloedt sommige kinderen in positieve zin voor hun leven, wees je daar bewust van!
Kinderen: dit is misschien wel het leukste ding dat je kunt doen na schooltijd!
Wat doe je/ben je nu?
Ik ben nu wetenschapper, op het gebied van de kunstmatige intelligentie. Totaal in dezelfde lijn waar ik bij DJO al mee bezig was! Dat zegt wel iets over de impact die DJO op mijn loopbaan heeft gehad.
58 jaar, oud-lid (1974-78) en nu coördinator bij DJON
Waarom De Jonge Onderzoekers?
Ik moest van mijn moeder. Dit was een betaalbare hobby buitenshuis, natuurlijk zagen mijn ouders ook wel dat die nieuwsgierige Pieter bij DJO thuis was. Ik ben denk ik vier jaar lid geweest.
Het leukst en spannendst vond ik dat ik in mijn herinnering iedere week iets anders mocht doen. De ene week maakte ik fotogrammen, de week daarna maakten we een film met een clubje. De week daarna mocht ik solderen of met het puntlasapparaat blikken figuren in elkaar lassen. Bij chemie hebben we stinkbommen en chemische tuinen gemaakt, erg leuk. Ik heb eigenlijk niet zoveel elektronica gedaan in die tijd want dat was meer voor de ouderen.
En we hebben een tijdje glas geblazen wat ook heel spannend was. Door DJON vond ik de exacte vakken op mijn middelbare school in eerste instantie erg saai. Later draaide dat gelukkig wel bij en heb ik lerarenopleiding NABI gedaan.
Een in het oog springende herinnering aan De Jonge Onderzoekers is waarschijnlijk ons bezoek aan Hilversum. Daar hebben we in een TV-studio aan een pilot van een TV-programma meegewerkt . Dat programma ging over wetenschap en techniek en dat heette “Bekijk het maar”. Daar mocht ik als zo’n beetje de jongste van de onderzoekers mee. Ik heb daar nog een foto van. Daar sta ik achter een camera en zit ik in een mensgrote weegschaal. Dat was voor mij erg indrukwekkend in die tijd.
Een paar jaar geleden was ik op de Nyma makersmarkt, daar zag ik De Jonge Onderzoekers in actie, ik was blij verbaasd dat we die naam weer dragen! Een tijdje daarna zag ik deze vacature. Ik was 30 jaar gitaardocent en coördinator bij de Lindenberg en toe aan een andere werkomgeving. Ik ben nu ruim 2 jaar met plezier werkzaam voor DJON, eerst vooral als activiteitenbegeleider, nu meer als coördinator.
Wat echt anders is dan 50 jaar geleden is dat we nu gemiddeld 3 basisschoolklassen per week ontvangen voor hun techniekles. Onderzoekend en Ontwerpend leren is een vast onderdeel van het curriculum, ook voor groep 3 en 4 van het PO.
Voor de toekomst zouden mijn collega Eduard Ogg en ik een iets grotere club willen zien met meer variatie in de activiteiten. Een voorbeeld daarvan is onze nieuwe club De Klimaatspeurneuzen, die in februari 2024 van start is gegaan.
Aan de andere kant hoop ik dat deze plek voor de vele vrijwilligers een aantrekkelijke plek blijft waarin uitdaging en kennisoverdracht hand in hand gaan met gezelligheid en een fijne werksfeer. Ik vind het ook erg mooi te zien dat we voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek zijn waar veilig stappen gemaakt kunnen worden.
Wat betreft onze lokatie: regelmatig verhuizen ruimt wel lekker op, maar een zekere mate van wanorde hoort volgens mij ook bij een plek als deze.
We gaan voor een ruime nieuwe locatie op het NYMA terrein waar we ook wat grotere dingen kunnen doen. Momenteel zijn de ruimtes vrij klein en hebben we niet genoeg voor alles wat we willen doen. Ik hoop dat DJON nog lang mag blijven doen wat ze al 50 jaar is: een club voor de “Makers van de toekomst’ waar jongeren ongedwongen mogen ontdekken wat techniek is en wat je er mee kan doen!
55 jaar, oud-coördinator
Ik ben in 2013 bij De Jonge Onderzoekers begonnen als activiteitenbegeleider. Toen nog in het Technovium, samen met Coby de Valk. Zij was de coördinator. Ik was helemaal “vers”, nooit eerder met DJON in aanraking geweest. Er waren gelukkig trouwe vrijwilligers die mij op sleeptouw namen. Leo, Richard en Maus waren mijn steun en toeverlaat. Vanaf 2018 ben ik coördinator geworden samen met Natal Loot, helaas werd zij langdurig ziek. Ook in deze periode was er extra hulp van een aantal vrijwilligers, waaronder Chantal, Eduard, Simi en Freek. Tijdens de coronaperiode lag alles stil. Het gaf wel de tijd om (naast de verhuizing naar het huidige adres) een aantal dingen rustig uit te zoeken en op te ruimen.
Wat ik het leukst vond was om mensen te zien groeien: de jongeren en de vrijwilligers. Ze (en ik) leren en leerden van elkaar.
Voor de toekomst hoop ik dat DJON in beweging blijft. Aan vernieuwing doet, maar ook het goede van het oude bewaart. Met de NYMA in beeld als nieuwe locatie komt dat vast goed.
Hoe ik de DJON zou aanbevelen? Aan kinderen en jongeren: spannende plek om dingen te maken, te ontdekken. Dingen waar je thuis niet aan toekomt en dat onder goede, leuke begeleiding. En nieuwe vrijwilligers? Dat DJON is een fijne plek is: om erbij te horen, je krijgt veel ruimte om te ontdekken wat je leuk vindt en daar energie uit te halen. Het is ook een kans om te ontdekken wat jij die jongeren en kinderen kunt leren en wat jij van kinderen en jongeren kunt leren.
Ik ben nu weg; ben een nieuwe uitdaging aangegaan bij IBO-Nederland: een organisatie die internationaal vrijwilligerswerk organiseert. Ik heb DJON in goede handen achtergelaten en heb het volste vertrouwen dat Pieter en Eduard samen met alle vrijwilligers verder gaan met bouwen aan de toekomst van DJON. Met de NYMA in beeld als nieuwe locatie komt dat vast goed!
Oud-lid en nu vrijwilliger
Ik leerde De Jonge Onderzoekers kennen als kleine jongen. Ik was zo rond 10 jaar. Ik vond techniek leuk: iets met mijn vingers doen en dingen uitvogelen. Ik heb er zo’n jaar of 3 /4 bijgezeten.
Als 20’er ben ik er weer terecht gekomen, nu als vrijwilliger. En dat met intervallen: als ik in de buurt woonde begon ik er weer, maar heb ook lange tijd niet in de buurt van Nijmegen gewoond of ik had gewoon geen tijd. Heb zelfs nog 2 termijnen in het bestuur gezeten.
Als kind vond ik het vooral leuk om video’s te maken. Zowel bezig zijn met de techniek als het spelen, als acteur bezig zijn vond ik erg leuk. De allerleukste activiteit die ik me kan herinneren was het maken van een filmpje: Agent 10x. Geheim agent spelen op straat, dat vond ik echt heel leuk!
Over de toekomst van De Jong Onderzoekers (Alex is nog steeds vrijwilliger): ik zou graag meer technische bezigheden zien: meer praktische wetenschap. Probleem is nu vaak dat we daar niet de goede gereedschappen voor hebben. En ik zou de groep kinderen waar we ons op richten willen uitbreiden. Meer aandacht voor de oudere jeugd: jongeren van de middelbare school. Maar dan zou de kennis over de mogelijkheden van die praktisch wetenschap wel bij vrijwilligers aanwezig moeten zijn.
Het is op dit moment helaas moeilijk mensen met die kennis als vrijwilliger te werven. Deze mensen hebben het vaak te druk voor dit soort vrijwilligerswerk. Daarom vind ik het moeilijk om iets te zeggen over manieren om individuele leden te werven. Want we hebben wel voldoende goede vrijwilligers nodig voor vernieuwing of verbetering van ons aanbod!
Op zondag 13 oktober 2024 vindt van 13u tot 17u de jubileumviering plaats in Wijkcentrum Villa Nova te Nijmegen (Derde van Hezewijkstraat 2). Ben jij erbij? Meld je aan via onderstaande knop!
Bezoek onze Facebook pagina met het laatste nieuws over het 50-jarig jubileum, foto’s en meer.